Barcelona - rantaloma kaupungin sydämessä

Espanjan kaakkoisrannikolla sijaitseva Barcelona kuuluu maan suurimpien kaupunkien joukkoon, ja toimii myös autonomisen Katalonian alueen pääkaupunkina. Vierailija voi helposti yhdistää kaupunki- ja rantalomien parhaat puolet, ja vilkkaalta alueelta ei puutu nähtävää tai koettavaa.Espanja on osa Euroopan unionia, ja näin ollen maassa on käytössä se meillekin tuttu euro valuutta. Helsingistä kulkee päivittäin yksi suora lento Barcelonaan, pienemmällä budjetilla matkustavan kannattaa vaikkapa lentää Lontoon kautta, josta sinne lentää useita halpalentoyhtiöitä. Lennon laskeuduttua itse kaupunkiin pääsy on äärettömän helppoa, kaupungin lentokenttä sijaitsee noin puolen tunnin bussimatkan päässä kaupungista. Ryanairilla lentävät laskeutuvat joko Gironaan tai Reus -lentokentälle, josta kaupunkiin menee matkaa noin tunnin verran. Barcelonan julkinen liikenne on loistavaa, ja kaupungin sisällä kannattaa kulkea kävellen, bussilla, tai metrolla. Turistit voivat ostaa Barcelona kortin, jolla voi kätevästi maksaa julkisissa kulkuvälineissä. Kaupungin viralliset taksit tunnistaa helposti niiden kelta-mustasta ulkoasusta, ja myös Uber toimii kaupungissa, ja rohkeammat voivat vuokrata polkupyörän kaupungin tutkailuun joko itsenäisesti tai opastetulla kierroksella.Barcelonassa vallitsee välimerellinen ilmasto, ja vaikka talvella ei välttämättä tarkene bikineissä ruskettumaan, kaupungissa on ympäri vuoden huomattavasti lauhempaa kuin Suomessa. Esimerkiksi joulukuussa keskilämpötilat ovat usein noin kymmenen plus asteen kieppeillä. Useimmat barcelonalaiset puhuvat äidinkielenään katalonian alueen omaa kieltä, katalaania, ja tämän lisäksi espanjaa. Varsinkin nuoremmat kaupungin asukkaat hallitsevat usein myös englannin kielen, ja turisti pärjää hyvin huonommallakin kielitaidolla, sillä paikalliset ovat usein hyvin innokkaita auttamaan.

Kulttuuri Kärpäsen Barcelona

Kulttuuri Kärpäsen Barcelona
Kulttuuri Kärpäsen Barcelona

Barcelonassa on arkkitehtuurillisesti kaunis kaupunki, ja suuri osa monen lomasta kuluukin sen ympäri kävellessä, ja sen rakennuksia ihastellessa. Yloimpänä monen listalla ovat Antonio Gaudin suunnittelemat  Park Guell ja Sagrada Familia. Park Guell on 17 hehtaarin laajuinen puisto Barcelonan pohjoisosassa, joka kuuluu UNESCON maailmanperintölistalle. Puiston lippujen hinnat vaihtelevat riippuen siitä, haluatko tutustua alueeseen itsenäisesti, vaiko opastetulla kierroksella. Gaudin mestariteos Sagrada Familia kohoaa korkeuksiin lähellä Barcelonan keskustaa, ja se ehdoton käyntikohde arkkitehtuurin ystäville. Vierailijoilla on mahdollisuus kiivetä yläilmoihin pientä pääsymaksua vastaan. Temppelin rakennus on tapahtunut viiden sukupolven yli, ja tällä hetkellä se on valmis noin 75% osalta.

Kaupungin ilot

Kulttuurin lisäksi Barcelonan kävijöitä houkuttelee kaupungin loistava yöelämä, ja loistavat ostos valikoimat. Kaupungista löytyy kauppa-alueita moneen makuun, halvemman muodin ystävät suunnistavat Portal Del Angel kadulle, jolta löytyy useita tuttuja kauppaketjuja, sekä paikallisten muotimerkkien liikkeitä. Designer muoti liikkeet keskittyvät Passeig de Gracia kadulle, jonka varrella kotiaan pitävät muun muassa Bvlgari, Cartier, ja Chanel. Kaupungista löytyy myös useita kauppakeskuksia, kuten Diagonal Mar, Centro Comercial Glories, ja El Triangle. Barcelonassa kävijän kannattaa suunnitella ruokailuaan jonkun verran etukäteen. Turistialueet ovat täynnä amerikkalaisia ketjuravintoloita, ja usea eksyy näihin helpon ruuan perässä, mikä in harmi sillä Barcelona on täynnä loistavia ravintoloita halvoista tapas baareista kova hintaisempiin gourmet kokemuksiin. Espanjalaisen ruoan lisäksi kaupungista löytyy suuri määrä kansainvälisiä ruokapaikkoja, joiden valikoimat ovat varmasti ketju paikkoja mielenkiintoisempia. Suosittuja illanvietto alueita ovat muun muassa rannan läheisyydessä sijaitseva Barceloneta, ja historiallinen Gothic Quarter.

Ostosten ja yöelämän uuvuttaminen matkailijoiden on Barcelonassa helppo suunnistaa rannalle pattereita lataamaan. Rannikolle kävelee kaupungin keskustasta noin kymmenessä minuutissa, ja pitkältä hiekkarannalta löytyy sekä vilkkaampia että rauhallisempia alueita. Aivan Barceloneta alueen tuntumassa oleva ranta on keskustaisesta sijainnistaan johtuen kiireisin, omaa rauhaa voi etsiä kävelemällä lähemmäksi monumentaalista W hotellia. Rohkeammille rusketusrajoja kaihtaville auringonpalvojille voisi suositella Mar Bella ranta kaistaletta, joka on varattu nudistien käyttöön. Barcelonasta löytyy varmasti jokaiselle lomailijalle sopivaa puuhaa!