Hanko kutsuu nauttimaan ja rentoutumaan

Suomen eteläisin kaupunki Hanko on perinteinen kesälomakohde, mutta viehättävä myös muina vuodenaikoina. Suomen kauneimmat hiekkarannat ja idyllinen kaupunkitunnelma houkuttelevat matkailijoita kauempaakin. Erityisesti Helsingistä Hanko on kätevän matkan päässä, 130 kilometriä taittaa junalla tai autolla alle kahdessa tunnissa. Kaksikielisessä Hangossa on koettavissa suomenruotsalaisen kulttuurin parhaat palat ja esimerkiksi kaupungin vierassataman komeat purjeveneet ovat näkemisen arvoisia, vaikka ei itse purjehdusta harrastaisikaan.

Elämä pyörii meren ympärillä

Kesäisin Hangossa nähdään myös runsaasti kesäasukkaita, sillä alueella on paljon mökkejä ja hienompia huviloita. Kaupunki on suosittu myös purjehtijoiden keskuudessa. Kesäisin Hangossa on tarjolla valtava määrä kulttuuria ja muita tapahtumia, kuuluisimpana näistä Hangon Regatta. Meri on Hangossa muutenkin vahvasti läsnä ja tuo aivan oman vivahteensa kaupungin tunnelmaan. Hangossa on yli sata kilometriä rantaviivaa ja hiekkarantaakin yli 30 kilometriä, yhteensä kahdeksalle rannalle jaettuna. Rantojen lisäksi satamaravintolat tarjoavat ihanaa kesätunnelmaa ja erityisesti kalaruoat vievät kielen mennessään.

Talveksi Hanko hiljenee ja esimerkiksi kaupungin 13:sta ravintolasta ympäri vuoden on avoinna vain neljä. Talvellakin kaupungissa on kuitenkin todella valloittava tunnelma ja matkailija otetaan lämpimästä vastaan. Rannalla loikoilun sijasta talvisessa Hangossa kannattaa nauttia luontopoluista, rauhasta ja kauniista rakennuksista. Kaupungin keskustan pienet ja persoonalliset kivijalkaputiikit ovat avoinna ympäri vuoden, joten shoppailumahdollisuuksia kaupungissa riittää.

Majoitu leirintäalueella tai putiikkihotellissa

Majoitusvaihtoehtoja Hangossa on useampi, yhteensä 11 hotellin verran. Lisäksi paikalliset vuokraavat taloja ja mökkejä kesämatkailijoille lyhyiksi tai pidemmiksi pätkiksi. Hotellien ja majatalojen joukossa on kiinnostavia vaihtoehtoja, kuten vanha poliisitalo. Kauniit pitsihuvilat puolestaan tarjoavat täydelliset puitteet romanttiselle viikonlopulle. Majoittuminen on mahdollista myös leirintäalueella, jossa on sekä telttapaikkoja että asuntoautopaikkoja.

Hanko on helppo ottaa haltuun kävellen ja samalla näkee mukavasti kaupungin eri puolia. Jos haluaa suunnata kauemmaksi keskustasta, hyvä vaihtoehto on vuokrata polkupyörä muutamaksi tunniksi tai päiväksi. Rannat ovat sekä paikallisten että matkailijoiden suosiossa ja retkille kannattaa pakata mukaan bikinit ja pyyhe. Rannoissa riittää valinnanvaraa. Yksi suosituimmista rannoista on Plagenin ranta, mutta se on myös vilkkain. Rauhallisempaa rantaa etsivien kannattaa jatkaa rantaviivaa hieman eteenpäin.

Päiväretket vievät majakkasaarille

Päiväretket vievät majakkasaarille
Päiväretket vievät majakkasaarille

Hangosta on mukava tehdä retkiä läheisiin saariin, joihin kulkee kesäaikaan säännöllisesti venekyytejä. Suosituimpia vierailupaikkoja ovat majakkasaaret Bengtsär ja Russarö sekä Hauensuoli. Bengtsärin majakka on rakennettu vuonna 1906 ja se on Pohjoismaiden korkein majakka. Saarelta löytyy myös majakkamuseo sekä Bengtsärin taisteluista kertova museo. Bengtsär on Suomen eteläisen asuttu saari ja saarella vieraillessa on hauska havainnoida myös paikallisten elämää. Saarella on myös kahvila ja posti, sekä pieni päivittäistavarakauppa.

Russarössä sijaitseva viisikerroksinen kivimajakka on Suomen vanhin. Vuonna 1863 valmistunutta majakkaa kutsutaan nimellä Hangon silmä. Russarö on myös mainio paikka ihastella monipuolista saaristoluontoa kallioineen ja puineen, taustalla aukeaa avomeri. Hauensuoli jää kahden luodon väliin ja kapean salmen molemmilla puolilla kohoavat kallioseinämät, joihin on kaiverrettu tarinoita ihmisten merimatkoista aina 1500-luvulta lähtien.

Kesän kohokohtana Hangon regatta

Kaupungin kuuluisin kesätapahtuma on Hangon regatta, joka kokoaa yhteen purjehtijoita kaikkialta maasta. Juhlinta keskittyy sataman ravintoloihin ja vierasvenelaitureille, mutta tunnelma on riehakkaan sijasta oikein miellyttyvä. Vielä 200-luvun alussa tapahtuma oli tunnettu ennemmin teinien festaripyörinänä, mutta nykyään suurin osa juhlaväestä on noin 30-vuotiaita ja yli. Ravintolat valmistautuvat tapahtumaan huolella ja monilla on tarjolla erikoismenu ja kaikenlaisia tapahtumia, mutta valtavan ihmismäärän takia kannattaa varautua odottelemaan annoksia hieman tavallista kauemmin. Toisaalta se ei aurinkoisella terassilla paistatellessa haittaa ja auringonlaskuakin jää kyllä mielellään katsomaan pidemmäksikin aikaa.