Ihana Fiskars!

Länsi-Uudellamaalla Raaseporin kaupungissa 1600-luvulla rakennettu Fiskarsin Ruukki, on nykyään suomalaisen muotoilun ja taiteen keskus ja erityisesti kesäaikaan suosittu matkailukohde. Eikä syyttä! Ruukkia ympäröivä alue on idyllinen kyläyhteisö, täynnä vanhoja puutaloja ja ruukin rakennuksia. Kylästä löytyvät edelleen mm. vanha makasiini, mylly sekä kuparipaja. Ruukin raitin korkein kohta on kellotornirakennus ja tornin Könninkello on kertonut kyläläisille aikaa jo useiden satojen vuosien ajan. Kaikki on kävelymatkan päässä, mutta silti tekemistä ja näkemistä riittää useammaksikin päiväksi. Fiskars on täynnä toinen toistaan ihastuttavampia pieniä putiikkeja, kahviloita ja näyttelyitä. Alueella on tarjolla paljon opastettuja kierroksia ja työpajoja. Alueella leijuu viehättävä vanhan ajan henki ja luovat toimijat tuovat oman lisänsä valloittavaan ympäristöön. Alueella asuu edelleen noin 600 henkeä.

Fiskarsin rautaruukin perusti vuonna 1649 hollantilainen Peter Thorwöst, joka oli saanut luvan rakentaa Fiskarsjoen varrelle masuunin ja kankirautavasaran. Ruukissa valmistettiin tuolloin mm. nauloja, lankaa, veitsiä, kuokkia sekä raudoitettuja pyöriä. Lisäksi siellä valmistettiin erilaisia valuasioita, kuten patoja ja paistinpannuja. Ruukkiin perustetiin erilaisia pajoja ja verstaita, joiden nykyään tilat ovat eri alojen taitelijoiden käytössä. Myös vierailijoille tarjotaan mahdollisuuksia kokeilla eri käsityöammatteja työpajojen merkeissä. Valittavana on oman käyttöesineen takominen, oman lasiesineen puhaltaminen, paperiarkin valmistaminen ja samalla paperinvalmistuksen historiasta oppiminen, taulun maalaaminen sekä työnäytökset Paateron keramiikkaverstaalla ja kynttilätehtaassa.

Nautiskelijan viikonloppukohde

Vaikka muutakin tekemistä reissulla varmasti riittää, Fiskarsiin kannattaa matkustaa jo pelkästään syömään. Fiskarsissa toteutetaan vahvasti lähiruokaideologiaa ja upeat maisemat täydentävät minkä tahansa ruokailukokemuksen.

Kitamura

Fiskarsin uusin ravintolatulokas on japanilainen Kitamura. Kitamuran omistajat Sari ja Sebastian pyörittivät aiemmin ravintolaa Paraisilla, mutta asettuivat Fiskarsiin tänä keväänä. Sari on työskennellyt aiemmin Japanin kuuluisimmissa ravintoloissa, kuten Kioton Kikunoissa ja Tokion Waketokuyamassa. Fiskarsilla on pariskunnalle erityinen merkitys, sillä juuri täällä he ovat alun perin rakastuneet. itamura ei tarjoile ainoastaan sushia, vaan menussa on laaja kattaus aitoa japanilaista ruokaa. Niiden valmistuksessa pyritään hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan alueen raaka-aineita.

Cafe Antique

Ruukkikylän keskellä sijaitsee kodikas kirjakahvila. Kahvilasta saa tuoreita, kotitekoisia leivonnaisia, artesaanijäätelöä ja paikan päällä valmistettuja keittoja. Tämä kahvila on teenystävän paratiisi, sillä valikoimasta löytyy jopa 30 luomuteevaihtoehtoa. Kahvila myy myös mukaan otettaviksi erilaisia luomu- ja lähiruokatuotteita sekä sisustus-, kokkaus- ja käsityökirjoja.

Rekolan Panimo

Ylä-Ruukin alueella entisessä veitsitehtaassa sijaitsee pienpanimo, joka tuottaa vuodessa 80 000 litran verran erilaisia makuoluita. Kysyntää riittäisi suuremmillekin määrille. Maltaat tulevat Lahdesta ja muutkin ainesosat mahdollisimman läheltä. Oluita voi toki ostaa myös kotiin vietäviksi, panimon pieni puoti sijaitsee samoissa tiloissa. Vierestä saa oluen kyytipojaksi West Charkin lihaisia peura- tai puhvelimakkaroita. Rekolan Panimon oluita tarjoillaan myös muissa Fiskarsin ravintoloissa sekä Laundry-pubissa.

Fiskars Wärdshus

Fiskarsissa sijaitsee myös Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva majatalo, jossa on 15 huonetta. Majatalo on majoittanut vierailijoita jo vuodesta 1836 lähtien ja siellä ovat majoittuneet vuosien varrella niin hevosmiehet, marsalkat, muut matkalaiset kuin Fiskarsin työntekijätkin. Huoneet henkivät perinteitä, mutta ovat kuitenkin varustettu nykyajan mukavuuksilla ja niistä löytyy ilmastointi, tv ja wifi. Majatalon lattioiden materiaalina on käytetty Fiskarsin kuusta ja kaikki huonekalut ovat paikallisten muotoilijoiden käsialaa. Majatalon ravintolan tuolit on päällystetty peurannahalla ja sekä talon kaiteet että rautaportit on takonut kylän oma seppä.

Kylässä viehättää entisaikojen tunnelma ja vieraanvaraisuus. Jokimiljöö on kaunis vuodenajasta riippumatta ja ympäröivä luonto on upeaa ja monipuolista. Fiskars on oiva kohde nautiskelijoille ja esimerkiksi romanttiselle viikonlopulle. Jos pitää vanhoista ja kauniista rakennuksista sekä suomalaisesta desginista, alueella viihtyy varmasti.