Kokkolan Ykspihlaja on aivan omanlaisensa maailma

Kokkolan kuuluisa työväenkaupunginosa Ykspihlaja on tullut tunnetuksi avoimuudestaan, kulttuuritapahtumistaan ja satamastaan. Menneinä vuosina kaupunginosa on ollut tunnettu tehdastyöläisten asuinpaikkana, mutta nykyään asukkaina on runsaasti kulttuuriväkeä ja myös nuorempaa sukupolvea.

Kauempana historiassa Ykspihlaja tunnettiin huvilakaupunginosana ja erityisesti 1860-luvulla meri ja alueen kauniit hiekkarannat houkuttivat rikkaita asukkaita. Sataman rakentaminen rajoitti kuitenkin huviloiden leviämistä ja vähitellen asukkaat siirtyivät muualle. Nykyään suurin osa kaupunginosan huviloista on purettu. Monet satama- ja tehdastyöntekijät saattoivat hankkia vanhoja pitsihuviloita omistukseensa, purkaa ne ja rakentaa materiaaleista omantyylisen asuintalon.

Ykspihlajalla on pitkä historia satamakaupunkina

Satama Yksipihlajassa on sen sijaan säilynyt läpi vuosien. Historia ei kerro tarkkaan, milloin satamatoiminta varsinaisesti alkoi, mutta se tiedetään, että paikalla on lastattu laivoja ainakin 1820-luvulta lähtien. Satamaa kehitettiin ja toiminta kasvoi 1800-luvun lopulla. Ykspihlajasta on lähtenyt puuainesta mm. Napoliin ja muihin Välimeren suurin satamiin. Puun lisäksi satamasta vietiin ulkomailla sinkkiä. Aikanaan merimiehet viipyivät satamissa monta viikkoa ja tämän takia myös palvelut satamien lähellä kehittyivät. Erityisesti 1800-luvun lopulla sataman viereen alkoi Ykspihlajassakin ilmestyä kahviloita, ravintoloita, baareja ja kauppoja ja elämää riitti.

1900-luvun puolella Ykspihlajaan alkoi tulla tehdaskulttuuria ja konepajojen työntekijöitä alkoi muuttaa alueelle muista maakunnista. Lisäksi alueella oli saha, veneveistämö sekä pienviljelijöitä. Muiden kaupunkilaisten silmissä alue oli kuitenkin hieman epäilyttävä, sillä sataman alueen vauhdikas meno ja suuri työläisten määrä antoi Ykspihlajalle oman leimansa. Nykyään alue on kuitenkin monipuolistunut eikä vanha mainekaan pidä enää paikkaansa.

Kulttuuria ja rauhallista tunnelmaa

Tämän päivän Ykspihlajaa hallitsee eniten kulttuuri ja kaupunginosan asukkaat ovat ylpeitä siitä, että myös suvaitsevaisuus on säilynyt. Jo aikanaan alueella on totuttu näkemään eri maiden merimiehiä, eikä muualta muuttaneita nykyäänkään ihmetellä. Yhteisöllisyys on vahvaa ja kaupunginosassa toimii useita järjestöjä, kuten asukasyhdistys, urheiluseura, soittokunta ja teatteri. Ilmapiiri on otollinen musiikin ja teatterin tekemiseen.

Kulttuuria ja rauhallista tunnelmaa
Kulttuuria ja rauhallista tunnelmaa

Joka kesä kaupunginosassa järjestetään Ykspihlajan kulttuuriviikko ja esiintyjiä tulee paikalle ympäri Suomea ja maailmaltakin. Talkoovoimin järjestetyssä tapahtumassa nähdään viikon aikana yli 50 esitystä. Viime kesänä paikalla nähtiin mm. Remu Aaltonen yhdessä Hurriganes-bändin kanssa, vauvasirkus, useiden kirjailijoiden lukuhetkiä, Mikael Gabriel, jalkapallo-ottelu, valokuvanäyttely ja avoimia musisointihetkiä. Kulttuuriviikon aikana halutaan aina tuoda esiin myös kaupunginosan historiaa ja avata kaupunginosan hyviä puolia myös vierailijoille.

Kaupungin levottomasta maineesta ei ole enää paljon jäljellä, eikä rippeilläkään ole todellisuuspohjaa. Tehtaat ovat siirtyneet kauemmas ja alueesta on tullut rauhallinen, lapsiperheiden suosima omakotitaloalue. Monia nuoriakin perheitä houkuttavat perinteet ja yhteisöllisyys, Ykspihjalassa otetaan nopeasti porukkaan mukaan ja naapureiden auttaminen on arkipäivää.

Kahvila Saha on paikallisten eniten suosittelema vierailupaikka

Kokkolan kaupungin matkailusivuilla paikalliset antavat vinkkejä kaupungin parhaista vierailukohteista. Yksi suosituimmista paikoista kaupunkilaisten kesken on Ykspihlajassa sijaitseva Kahvila Saha, joka heidän mukaansa jokaisen matkailijan tulisi kokea.

Kahvila Saha sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Kokkolan Kauppatorilta, Sahakadulla Ykspihlajassa. Paikkaa kaupunkilaiset kuvailevat idylliseksi ja kauniiksi kesäkahvilaksi, josta aukeaa kaunis näkymä merelle. Kahvila on paikallisen kulttuurialan puuhanaisen Outi Airolan projekti ja tämän takia kahvilan pihassa nähdään kesäisin paljon kesäteatteria ja livemusiikkia. Airolan ideana oli perustaa oman talon pihalle kahvila, joka antaa kuitenkin perheelle mahdollisuuden elää vapaasti omaa elämäänsä alueella. Konsepti toimii selvästi myös muiden asukkaiden ja matkailijoiden mielestä, sillä erityisesti kahvilan osalta kehutaan rentoa ilmapiiriä, koirien juoksentelua vapaana, pihalla laiduntavaa hevosta ja ystävällistä, mutkatonta palvelua. Erään kaupunkilaisen sanojen mukaan paikka onkin kuin lapsuuden kesäunelma.