Matkakohteena Pariisi

Pariisi pitää vahvasti asemansa yhtenä suosituimmista kaupunkilomakohteista, eikä suotta.

Kaunis arkkitehtuuri ja tuhannet toinen toistaan suloisimmat kahvilat, saavat varmasti kenet tahansa viihtymään päiviä, ellei viikkojakin. Monet palaavat uudelleen, kerta toisensa jälkeen, ja toiset jäävätkin pysyvästi. Pariisia on usein luonnehdittu maailman kauneimmaksi kaupungiksi sekä omaavan parhaimmat puitteet romanttiselle kuherruslomalle. Mikä Pariisista oikeastaan tekee niin suositun kaupungin, että se vie monen sydämen jo ensi kohtaamisella? Yksi Pariisin kiehtovimmista ominaisuuksista on sen taidetta rakastava kulttuuri. Ranskalaiset ovat täysin ansaitusti ylpeitä maailmankuuluista museoistaan ja maalauksista, joita tullaan katsomaan kaikkialta maailmasta. Kouluista tehdään opintoretkiä nimenomaan tutustumaan Pariisin tarjoamaan taidehistoriaan ja arkkitehtuuriin, joka niin ikään ylistää aistillisuutta ja muotojen kauneutta. Pariisi on myös ehdottomasti kaupunki, jossa mielellään viettää kokonaisia päiviä päämäärättömästi kävellen ja tutkiskellen ihmeellisen suloisia katuja ja kätkettyjä puutarhoja. Pariisissa sinun ei tarvitse olla koko ajan menossa jonnekin, vaan voit rauhassa kuljeskella sinne tänne, eikä ehkä haittaa vaikka välillä vähän eksyisikin. Kaikkialta lempeästi leijaileva kahvin ja vasta paistettujen, mitä erilaisempien leivonnaisten houkutteleva tuoksu, ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Vaikket liiemmin kahvista välittäisikään, saattaa Pariisin kaduilla olla hankalaa vastustaa silloin tällöin siemailemasta höyryävän kuuma café au lait, viihtyisän pikkukahvilan terassilla.

Vinkit ensikertalaiselle

Louvren taidemuseon

Pariisiin ensikertaa matkustavan ei kannata yrittää mahduttaa aikatauluunsa liikaa ohjelmaa, vaan jättää tilaa kaupungin yleisestä ilmapiiristä nauttimiseen. On ihanaa antaa välillä jalkojen kuljettaa minne mielivätkään, eikä noudattaa liiaksi tiukkoja aikatauluja tai valmiiksi mietittyjä reittejä. On kuitenkin selvää, että matkailija haluaa käydä omin silmin katsomassa kuuluisimmat nähtävyydet, kuten Eiffel- tornin, Notre Damen, Riemukaaren sekä Louvren taidemuseon. Ensisijaisena vinkkinä kannattaa muistaa, että pääasiassa kaikkialle saa jonottaa. Mikäli olet liikkeellä sesonkiaikaan, aamupäivällä ja aurinko paistaa (ja vaikkei paistaisikaan), joudut mitä luultavimmin odottelemaan Eiffelin juurella useita tunteja, ennen itse torniin nousemista. Halutessasi katsastaa edellä mainitut kohteet, kannattaa sinun olla liikenteessä jo kukonlaulun aikaan. Älä suotta jää odottelemaan aamupalan asettumista, vaan suuntaa kuuluisuuksien äärelle jo silloin, kun muut vasta siemailevat aamukahviaan. Näin säästyt pitkäveteiseltä jonottelulta ja päivää jää vielä jäljelle muuhunkin kivaan. Mikäli Louvren museo on ehdottomasti listallasi, muista että kyseessä ei ole mikään pikkuinen rakennus. Lähes 60 000 neliömetriä näyttelytilaa, ei toki ole aivan muutamassa tunnissa läpi koluttu. Mikäli sinulla ei ole varattuna vähintäänkin kokonaista päivää tähän hupiin, suositeltavaa on etukäteen miettiä, haluaako nimenomaan nauttia esimerkiksi maalaustaiteesta ja grafiikasta ja aloittaa tutkiminen näistä osastoista. Useaan kohteeseen on mahdollista ostaa liput etukäteen, ja se onkin suositeltavaa, mikäli tiedät jo hyvissä ajoin mitä ehdottomasti haluat Pariisin matkallasi nähdä. Näin vältyt lippujonoilta ja pääset suoraan itse asiaan. Pariisi on myös tunnettu muotikaupunki. Sen kuuluisin katu Champs- Élysées, tarjoaa useita maailman huippumerkkejä kalliimpaan makuun, sekä paljon kiinnostavaa myös kevyemmällä budjetilla varustautuneelle lomailijalle. Kaupunki on täynnä mitä kiinnostavimpia erikoisliikkeitä, elintarvikkeista asusteisiin, puhumattakaan yltäkylläisistä torikaduista. Turistien suosimilla alueilla hintataso on tietysti aina jonkin verran korkeampi, joten mikäli mielit tehdä edullisempia ostoksia, kannattaa suunnata hieman syrjemmäs keskustan hulinoista.

Pariisissa riittää nähtävää ja koettavaa jokaiseen makuun, eikä yksi vierailukerta riitä kuin nopeaan yleissilmäykseen. Pariisiin rakastuneelle, kaupunki tarjoaa jokaisella kerralla uusia katuja käveltäväksi ja kahviloita katsastettavaksi. Myös ydinkeskustan ulkopuolinen alue on ehdottomasti tutustumisen arvoista, joten kaupungin kuuluisimpien nähtävyyksien ja suosituimpien ostoskatujen jälkeen, eivät Pariisin ihmeet suinkaan ole vielä täysin koettu. Metrolipun hankkiminen loman ajaksi on erittäin varteenotettava vaihtoehto, vaikkei aikomuksena olisikaan lähteä turhan kauaksi keskustan pyörteistä. Joukkoliikenteen käyttäminen on yllättävän helppoa sekä säästää aikaa ja jalkoja