Norjan kauneimmat paikat

Norja houkuttelee Suomestakin vuosittain suuret määrät turisteja tutustumaan maahan. Sillä on yhteistä rajaa niin Ruotsin, Suomen kuin Venäjänkin kanssa, sillä Norjan valtio ulottuu aina Suomineidon pään yläpuolelle. Norjan pääkaupungissa Oslossa vierailujat pääsevät nauttimaan suurkaupungin sykkeestä ja kulttuurista, muun muassa kuuluisa Munchin Huuto-taulu sijaitsee Oslossa. Pääasiallisesti turismi Norjassa keskittyy kuitenkin henkeäsalpaavan kauniiseen luontoon..

Viikinkien jäljillä

Viikinkikulttuuri kiinnostaa kovasti matkalaisia. Norjasta löytyy vielä paljon merkkejä muinaisista viikinkien ajoista. Jos vaeltaminen kiinnostaa, on Pyhän Olavin tie hieno tapa kulkea viikinkien jalanjäljillä. Tämä pyhiinvaellus on yksi pohjoismaiden tärkeimmistä. Se alkaa Oslosta, ja kiemurtelee järvimaisemien, ikimetsien ja ylänköjen kautta aina Atlantin vuonoille saakka. Reitti päättyy viikinkikuninkaan, Pyhän Olavin, hautakaupunkiin Trondheimiin. Trondheimissa voi tuntea historian siipien havinan, se on yli tuhat vuotta vanha, ja oli aikoinaan Norjan ensimmäinen pääkaupunki. Sen satamassa nököttävät, suoraan meren päälle kohoavat, värikkäät puutalot ovat ihastuttavaa katseltavaa. Norjan Stanvagerista löytyy valokuvauksellinen miekkamonumentti, Sverd i fjell, joka tarkoittaa suomeksi ”Miekat kivessä”. Kiveen isketyt miekat ovat muisto vuodelta 872, kun viikinkikuningas Harald Kaunotukka yhdisti Norjan kansan yhdeksi kuningaskunnaksi kiivaan taistelun päätteeksi. Viikinkiaihe näkyy myös  vanhojen puukirkkojen koristelussa. Kirkot ovat upeita, lähes satumaisia ilmestyksiä korkeine, kaiverrettuine puutorneineen, laattakattoineen ja tummanpuhuvine väreineen.

Norjan luonto mykistää kauneudellaan

Norjan luonto mykistää kauneudellaan

Norjassa matkustava tulee kohtaamaan niin upeita maisemia, että ne piirtyvät verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi. Maailmasta on hankalaa löytää toista paikkaa, jossa meri ja vuoret yhdistyvät yhtä dramaattisia maisemia luoden. Norjan koko länsiraja antaa Norjanmerelle, joka pohjoisempana yhdistyy hyiseen Pohjoiseen Jäämereen. Rannikolla vierailija pääsee tutustumaan upeisiin vuonoihin, jotka ovat Norjan luonnon tarjoama erikoisuus. Vuonoissa meri puskee sisään maahan jättäen majesteettisia, pitkiä, veden täyttämiä laaksoja, joihin kalliot uppoavat äkkijyrkästi. Kaikkein kuuluisimpia vuonoja ovat Geirangerinvuono ja Nærøyfjord. Kumpainenkin on valittu Unescon maailmanperintölistalle. Niiden vedestä komeana ja lähes suorana kohoavat kalliot nousevat yli kilometrin korkeuteen. Maisemat ovat henkeäsalpaavat. Norjan eteläosissa Lysevuonon rannalla taas pääsee vierailemaan yhdessä Norjan tunnetuimmista kohteista, Preikestolenissa. Suomeksi se tarkoittaa saarnastuolia. Se on luonnonmuovaama, tasapäinen kalliojyrkänne yli 600 metrin korkeudessa. Jyrkänteen tasalaki on noin 25 metrin pituinen kumpaankin suuntaan. Jyrkänteen saavuttaakseen matkailijan tulee patikoida noin neljän kilometrin pituinen patikka. Edestakaiseen matkaan menee aikaa noin 3-4 tuntia, riippuen patikoijan vauhdista. Patikka on osittain jyrkkä, mutta se sopii myös hieman kokemusta omaaville perheille, sillä reitin vaikeusaste ei ole erityisen korkea. Näkymät saarnastuolilta ovat kaiken kiipeämisen vaivan arvoiset. Lysevuonon maisemista löytyy patikoijille useita vaihtoehtoja, minne suunnata retkelle. Lofoottien saariryhmä on Pohjois-Norjassa autolla matkaavalle ehdoton kohde vierailtavaksi. Saaristoon pääsee helposti siltaa pitkin, eikä tullimaksujakaan peritä. Saariston vierailuun kannattaa varata aikaa, sillä sen maisemat vievät sydämen. Merivesi aaltoilee osissa saaristoa hiekkarannoille, osat saarien rannoista taas ovat pystysuorana mereen syöksyvää, teräväreunaista vuoristoa. Kesällä maisemissa kelpaa patikoida, ja talvisaikaan sen sijaan vuoret tarjoavat upeat puitteet lasketteluun. Kapeissa vuonoissa voi onnistua bongaamaan miekkavalaita ja hylkeitä.Lofooteilla asuu vain noin 25 000 ihmistä. Sinne ei kannatakaan suunnata hakemaan seuraelämää tai iltarientoja. Yksi saarten vetonauloista, upean luonnon lisäksi, on pieni kalastajakylä nimeltään Å. Se sijaitsee aivan Lofoottien eteläkärjessä, ja hurmaa kävijänsä punaisilla, puisilla rantamökeillään. Jos haluat yöpyä näissä maisemissa, muista varata etukäteen majapaikkasi – tarjontaa ei ole hirveästi, ja matkailijoita piisaa. Norjan pohjoisista osista löytyy loistavia paikkoja valasbongailuun. Esimerkiksi Andenesista lähtee valasristeilyjä, joilla on hyvin todennäköistä päästä ihailemaan näitä merten jättiläisiä.

Norjan luonto mykistää kauneudellaan