Nuorten parien viikonloppukohteessa on nähty myös kenraaleja, taitelijoita ja aatelisia

Haikon kartanohotelli on Porvoossa sijaitseva hulppea lomapaikka ja kartanon yhteydessä toimivaan kylpylään suunnataan mielellään viikonloppulomille. Hotellissa on tällä hetkellä yli 200 huonetta, joista 24 on kartanon tiloissa ja 184 viereisessä kylpylähotellissa. Kartanossa sijaitseva hotelli otettiin käyttöön vuonna 1966. Hotellia laajennettiin kahdesti, vuosina 1974 ja 1983. Kartanossa ja sen erillisessä juhlatilassa Villa Haikossa järjestetään myös paljon häitä ja muita juhlia. Alueen täydentää 14 hehtaarin suuruinen merenrantapuisto. Kartanon kauniissa maisemissa sijaitsee myös Albert Edelfeltin säätiön omistama Edelfeltin ateljeemuseo. Haikon alue inspiroi taiteilijaa, joka vietti siellä yhteensä 24 kesää maisemia ikuistaen.

Haikolla on pitkä ja värikäs historia

Haikon kartanon historiasta ensimmäinen merkintä on vuodelta 1362. Tuolloin kartano siirtyi Viipurin dominikaaniluostarin omistuksesta Jöns Olavinpojalle. Stenbockin suku hallitsi kartanoa seuraavat 400 vuotta. Vuonna 1871 kartanon osti kenraali Sebastian von Etter, joka oli kerännyt kunniaan taistelemalla Turkin sodassa. Von Etterin suku toimi kartanon omistajana melkein sadan vuoden ajan ja tuona aikana kartanossa nähtiin lukuisia ylhäisiä vieraita, kuten esimerkiksi Venäjän keisarisuvun jäseniä. Venäjän vallankumouksen puhjettua vuonna 1917 suuriruhtinas Kirill Vladimirovits Romanov pakeni perheineen Haikon kartanoon. Vuonna 1913 kartanon päärakennus tuhoutui tulipalossa. Arkkitehti Armas Lindgren suunnitteli tilalle uuden rakennuksen ja korjaustyöt aloitettiin, mutta ne keskeytyivät sodan takia.

Kartanon nykyinen emäntä Satu Tiivola on jo 92-vuotias. Hän osti kartanon yli 50 vuotta sitten aviomiehensä Leo Vuoriston kanssa ja tällä hetkellä kartano on Vuoristo-Yhtiöiden omistuksessa. Tuolloin rakennus oli huonossa kunnossa ja viimeistelemätön. Tiivola oli kuitenkin innoissaan nähtyään Lindgrenin alkuperäisen suunnitelman kartanosta, jossa tavoiteltiin 1850-luvun tunnelmaa. Yleisesti ilmapiiri ei tuohon aikaan Suomessa suosinut romanttista rakennus- ja sisustustyyliä. 1960- ja 70-luvuilla talot olivat yksinkertaisia ja selkeitä. Tiivola piti kuitenkin kiinni visiostaan ja aviomiehensä kannustamana päätti piirtää itse kaikki kartanon 40 huonetta. Talon kunnostaminen ja sopivien antiikkihuonekalujen etsiminen ympäri Eurooppaa vei vuoden.

Talousvaikeudet varjostivat kartanohotellin alkutaivalta

taloudelliset ongelmat alusta alkaen
taloudelliset ongelmat alusta alkaen

Tiivola kertoo, että alkuaikoina tilanne ei näyttänyt hyvältä kartanon suhteen. Heti kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen alkoi öljykriisi ja tämän johdosta kartanon tulevaisuus oli uhattuna jo vuosina 1973-73. Tiivola toteaa, että tämä oli hänen yrittäjäuransa vaikein tilanne. Asiakkaat peruivat tulonsa ja huoneet odottivat turhaan tyhjinä. Yrittäjähenkinen Tiivola pohti ratkaisuja yhdessä sihteerinsä Irma Lehtisen ja talousjohtaja Ossi Törrösen kanssa. Kolmikko päätyi soittamaan läpi kaikki puhelinluetteloon kirjatut järjestöt ja yhdistykset. Vihdoin asiakkaita alkoi löytyä. Tiivola muistelee, että 1950-luvulla ongelmana oli usein tavarapula, vaikka asiakkaita olisi riittänytkin. Nykyään ei ole tavaroista pulaa, mutta asiakkaita pitää jatkuvasti houkutella. Myös paperitöihin kuluu aiempaa enemmän aikaa.

Yritysasiakkaista nuoriin pareihin

2000-luvulle asti kartanon pääasiakkaita olivat yritykset, jotka järjestivät hulppeita kokouksia tarjoiluineen. Kokoukset toimivat samalla tietyllä tavalla palkintoina työntekijöille ja niihin todella panostettiin. Huonot taloudelliset ajat näkyvät kuitenkin myös yritysten kokouskäytännöissä ja kokouksista on karsittu kaikki ylimääräinen. Haikko houkutteleekin nyt ennen kaikkea nuoria pareja nauttimaan romanttisesta viikonlopusta. Myös hyvinvointibuumi on auttanut kylpylän asiakashankinnassa. Haikon kylpylä on tarkoitettu aikuisille ja pariskuntia houkutellaan viettämään rauhallista aikaa ilman lapsia. Strategia on tehonnut, sillä useina viikonloppuina hotellissa nähdään lähinnä nuoria pareja. Formulakuljettaja Mika Häkkisen Haikossa järjestämät häät saivat puolestaan japanilaisturistit innostumaan paikasta.

Haikon toimintaa johtaa nyt Tiivolan poika Veikko Vuoristo. Tiivola toivoo, että lapset jatkavat toimintaa hänen jälkeensä ja kuuluisa kartanohotelli saavuttaa 100. toimintavuotensa.