Pika reissu Lontooseen - Etelärannan nähtävyydet

Lontoossa ensimmäistä kertaa vierailevan kannattaa rohkeasti käydä katsastamassa ne pakolliset nähtävyydet. Osa näistä on maksuttomia, mikä auttaa myös budjetin pitämiseen siedettävällä tasolla. Taas kannattaa muistaa kaupungin mittakaava, ja miettiä kuinka paljon aikaa kohteiden välillä kulkemiseen menee. Lontoossa on helppo liikkua julkisilla kulkuvälineillä, metron ja bussien lisäksi useilta alueilta löytyy Santander Cycles -vuokrapyöriä. Pyöriä vuokraavien kannattaa vältellä keskustan ruuhka alueita, suurkaupungin liikenteeseen tottumaton joutuu helposti hankaluuksiin, varsinkin kun liikenne kulkee vasemmalla puolella katua.

Lontoon suurin nähtävyys on sen läpi virtaava Thames -joki, joen varrelle sijoittuu myös monia muita nähtävyyksiä, joten tämä on hyvä aloituspaikka. Joen valloituksen voi aloittaa vaikka itä Lontoosta, ja Tower of London linnoituksesta, joka sijaitsee sen varrella. Tornissa voi käydä ihailemassa kruununjalokiviä, ja tutustua historiallisiin Yeoman vartijoihin, ja ihan vaan kuunnella historian lehtien havinaa. Linna kierroksen jälkeen joen voi ylittää koristeellisen Tower Bridgen yli, ja matkaa jatkaa joen eteläistä rantaa pitkin. Jos kävely ei ole kiinnostavaa, jokea pitkin voi myös matkustaa pienellä risteilyaluksella.

Sota muistoja Southwarkissa

Seuraava nähtävyys HMS Belfast, toisen maailmansodan aikainen taistelualus, joka toimii nykyisin museona. Laiva museo on auki päivittäin kymmenestä viiteen. London Bridgen kohdalla reitti vie Southwarkin alueen läpi, jolla sijaitsevat Winchesterin palatsin rauniot ja The Clink vankilamuseo. Rauniot on nopeasti katsastettu, mutta vankilamuseo tarjoaa interaktiivisen kokemuksen johon kannattaa varata hieman enemmän aikaa. Tällä alueella sijaitsee myös ruoka piireissä tunnettu Borough market, josta voi käydä hakemassa matkalle pientä naposteltavaa. London Bridgen toisella puolella kohoaa Lontoota 1666 tuhonneen palon monumentti. Pylvään sisällä nousee 230,000 portaan käytävä, ja sen kiipeäminen takaa vierailijalle huimat näkymät kaupungin yli.

South Bankin kulttuuri tarjonta

Southwark bridgen
Southwark bridgen

Southwark bridgen jälkeen eteläranta muuttuu myös kauniiksi kävelykaduksi, jonka varrella varsinkin kesäaikaan voi nauttia katutaiteilijoiden tarjoamasta viihteestä. Seuraava tutustumisen arvoinen kohde on Shakespearen Globe teatteri. Teatteri on rakennuksena kaunis, joten se kannattaa katsastaa vaikkapa vain ohimennen. Tämän jälkeen matkailija tulee Tate Modern -museon kohdille. Museosta löytyy taiteen lisäksi hyvin varustettu myymälä ja useita kahvi ja ruokapaikkoja, joissa väsynyt reissaaja voi käydä lepäämässä jalkojaan. Joen yli kulkeva moderni Millenium silta johdattaa St Pauls katedraalille. Katedraalin liput maksavat vähän alle 20 puntaa, ja ne takaavat pääsyn kaikkiin yleisölle avoimiin osiin, mukaan lukien maagisen oloisen kuiskaus gallerian, ja rakennuksen huipulta avautuvan upean panoraama näköalan. Noin viidentoista minuutin kävelymatkan jälkeen vastaan tulee National Theatre, Englannin kansallisteatteri. Sen naapurissa sijaitsevan BFI elokuva instituutin edessä, Waterloo sillan alapuolella, kohoaa päivittäin vanhojen kirjojen markkinat, joissa voi käydä tekemässä kohtuuhintaisia löytöjä. Etelärannan viimeiset kohteet ovat huomattavasti kaupallisempia, ja liput ovat suhteellisen kalliita. London Eye maailmanpyörän liput maksavat £22.50 per henkilö, mutta sen podeista avautuvat näköalat ovat hinnan arvoiset.

Matka joen pohjoispuolelle

Westminster Bridgen yli kuljettuaan matkailija saapuu parlamenttitalon ja Westminster Abbeyn nurkille. Molemmat rakennukset ovat näkemisen arvoisia, ja jos energiaa löytyy vielä tämän kävelylenkin jälkeen, matkaa voi jatkaa pohjoiseen, ja kuningattaren Lontoon asunnolle, Buckingham palatsille, joka on noin 15 minuutin matkan päässä. Palatsin lähettyvillä väsynyt matkaaja voi levätä hetkisen Green Park, St James’s, tai Hyde Park puistoissa.

Keskustan nähtävyydet, kuten Trafalgar Square ja Piccadilly Circus kannattaa yhdistää ostos reissuihin, sillä niiden lähiseudut ovat hyviä shoppailu alueita. Huonompi ratkaisu ensimmäisellä reissulla ei ole myöskään Hop-On, Hop-Off bussi kierrokselle osallistuminen. Turistibusseja löytyy usealle kierrokselle, ja niiden kommentaattorit osaavat jakaa mukavasti triviaali tietoa eri nähtävyyksistä. Silloin tällöin on hyvä myöntää olevansa turisti!