Pika reissu Lontooseen - kulttuurikaupunki

Iso-Britannian saarivaltio, ja varsinkin sen pääkaupunki Lontoo, kuuluu monen kaupunki matkailijan kohdelistan yläpäähän. Kaupungissa riittää sen verran nähtävää ja koettavaa, että pidemmänkään reissun aikana ei käy aika pitkäksi, mutta jos reissua suunnittelee hieman etukäteen, pitkä viikonloppu kaupungissa voi olla tarpeeksi että kaupungista saa irti kaipaamansa.

Lontooseen matkustaminen Helsingistä on helppoa, ja jos lennot valitsee strategisesti, matkustus päivinäkin kerkeää katselemaan kaupunkia. Lontooseen päin ensimmäiset lennot lähtevät Suomesta kahdeksan aikaan aamulla. Lento kestää noin kolme tuntia, mutta aikaerosta johtuen kahdeksan pintaan aamulla lähtevä lento laskeutuu Lontooseen yhdeksän jälkeen. Takaisin päin tullessa myöhäisimmät lennot Suomeen lähtevät kuuden aikoihin, mutta näitä varatessa kannattaa muistaa taas aikaero, sillä ne laskeutuvat Helsinkiin vasta yhdentoista aikoihin illalla. Suomen lennot laskeutuvat Lontoossa joko Heathrow:n tai Gatwickin lentokentälle, joista molemmista on yksinkertaista matkustaa keskustaan julkisilla kulkuvälineillä. Junaliput voi ostaa joko lentokentältä, tai etukäteen netistä. Metrossa maksuvälineenä toimii contactless toiminnalla varustettu luotto- tai pankkikortti, tai matka rahaa voi ladata asemilla automaateista ostettavaan Oyster korttiin. Molemmilta kentiltä kulkee Express -juna, joka on yleisiä junia nopeampi ja kalliimpi, Heathrow Express tuo matkustajat läntiselle Paddingtonin asemalle ja Gatwick Express Victoriaan. Heathrowlta pääsee Lontooseen kätevästi myös metrolla, ja Southern trains palvelee Gatwickin kenttää. Molemmilta kentiltä saa myös helposti takseja, mutta suurkaupungin liikenneruuhkat tarkoittavat että tämä on usein huomattavasti junaa hitaampi vaihtoehto.

Museot ja galleriat

Museot ja galleriat
Museot ja galleriat

Lontoo on kulttuuria rakastavan unelma kaupunki, ja tarjontaa löytyy laidasta laitaan. Pienellä budjetilla matkaavan kannattaa pitää mielessä, että useimpiin kaupungin museoihin ja gallerioihin on vapaa pääsy. Näyttelyiden katsastukseen kannattaa ottaa google maps avuksi, sillä eri tyylisuuntiin erikoistuvat paikat sijaitsevat suhteellisen kaukana toisistaan. Esimerkiksi modernin taiteen museo Tate Modern esimerkiksi sijaitsee Thames-joen eteläpuolella Southbank alueella, kun taas National Portrait Gallery ja National Gallery löytyvät Trafalgar squaren nurkilta. Näiden välillä on noin 45 minuutin kävelymatka. Ilmaisten gallerioiden lisäksi taiteen ystävän kannattaa ottaa selvää pienemmissä maksullisissa gallerioissa järjestettävistä näyttelyistä. Näihin on usein pieni pääsymaksu, mutta ne tarjoavat usein mahdollisuuden tutkailla kuuluisia teoksia lähietäisyydeltä.

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata British Museum:iin, jonka laajojen kokoelmien parissa saa helposti vietettyä koko päivän. Länsi Lontoon Victoria & Albert museo erikoistuu muodin ja designin historiaan, ja museon kokoelmista löytyy 2.3 miljoonaa aiheeseen liittyvää esinettä vaatteista koruihin, ja kalusteista käyttöesineisiin. Natural History Museum ja Science Museum kannattaa laittaa jokaisen lapsiperheen vierailu listalle. Natural History Museum opastaa vierailijan läpi luonnon historian, ja nykyisten ja jo sukupuuttoon kuolleiden eläinlajien luurankojen lisäksi vierailijat voivat hakea oppia tulivuorista, arvo kivistä, ja biologiasta. Talvella museon pihaan pystytetään tekojääkenttä, jossa voi käydä fiilistelemässä vuokra luistimilla.  Science Museum on tieteen historian museo, josta löytyy tekemistä ja kokemista kaikenikäisille. Useat näyttelyn osista ovat interaktiivisia, ja sekä lapset että aikuiset voivat käydä hakemassa oppia Wonderlab alueen kokeiluista.

Teatteri tarjonta

Lontoon teatteri tarjonta vaihtelee pubien stand-up komedia illoista korkea kulttuurilliseen oopperaan ja balettiin, West End musikaaleihin, hulvattomiin komedioihin, ja vakavien draamojen maailman ensi-iltoihin. Unohtaa ei pidä myöskään Brittien kultapoikaa William Shakespearia, jonka näytelmiä voi käydä katsomassa autenttisessa kopiossa Globe teatterista. Lippujen hinnat vaihtelevat kymmenestä punnasta sataan puntaan, ja jos tietty esitys kiinnostaa, niihin kannattaa varata liput netin kautta ennen reissuun lähtöä, sillä suosituimmat showt myyvät nopeasti loppuun. Tarjous hintaisia lippuja voi myös etsiä netistä, mutta kannattaa tarkistaa teatterin istumapaikka kartta ennen niiden ostamista, sillä useissa vanhoissa teatteri rakennuksissa on paljon restricted view paikkoja, joilta lava jää osittain näkö esteiden taakse piiloon.