Pohjois-Norjan idylliset kylät ja upea luonto kutsuvat seikkailemaan

Autoloma Pohjois-Norjassa on monen haave, eikä ollenkaan hankala toteuttaa. Norjan Lapissa etäisyydet ovat toki pitkiä, mutta tiet ovat hyvässä kunnossa ja turvallisia ja matkan varrelle osuu varmasti upeita ja unohtumattomia maisemia. Teiden varsille on tehty levennyksiä valokuvaustaukoja varten. Vuorten läpi kulkevat useiden kilometrien pituiset tunnelit ovat elämys sinänsä. Mutkittelevat tiet ovat kuitenkin hitaita ajaa ja matka-aikataulu kannattaa rakentaa tarpeeksi löysäksi. Matkan varrelle osuu useita viehättäviä kylä, joissa voi ruokailla, yöpyä ja tankata auton.

Finnmarkin kylät ovat unohtumaton elämys

Jäämeren rannalla Norjan pohjoiskärjessä sijaitsee Finnmarkin kunta, suomeksi Ruija. Alueella Norjan komea luonto näyttää parhaat puolensa ja matkailijan eteen avautuvat jylhät vuonot, tuuliset tunturiylängöt ja kuohuvat lohijoet. Parhaiten Finnmarkin maisemista pääsee nauttimaan asuntoauton tai teltan kanssa, sillä syrjäisten vuonojen rannoilta löytyy varmasti kaikille oma leiripaikka, jossa pääsee nauttimaan upeasta luonnosta sen keskellä. Nuotion voi sytyttää Jäämeren rantaa ajautuneista ajopuista. Finnmark houkuttelee erityisesti kalamiehiä matkailemaan, sillä alueella on useita mainioita lohijokia. Isoista lohijoista kuuluisimpia ovat Alattionjoki ja Lakselva ja pienempiäkin jokia löytyy useita.  Upean ja villin luonnon lisäksi Finnmarkin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat manner-Euroopan pohjoisin maanteitse saavutettava paikka Nordkapp, kveenien asuttama Pykeija sekä luonnon eristämä Nervein kylä, jonne harva matkailija on tiensä löytänyt.

Lähde matkaan Vadsosta

Automatka kannattaa aloittaa Finnmarkin läänin pääkaupungista Vadsosta, joka on lämminhenkinen kalastajakylä. Vadso on myös Pohjois-Norjan vanhin kaupunki ja sieltä löytyy kiinnostavana nähtävyytenä 1700-luvulta peräisin oleva linnoitus. Vadsosta tie kulkee Nordkappiin, jossa on luonnon lisäksi tarjolla sekä kulttuuria että muita aktiviteetteja. Nordkappiin vievän tien varrella on 6,8 kilometriä pitkä tunneli, joka kulkee 212 metriä merenpinnan alapuolella.

Suomalaiskylä Pykeija

Pykeija on pieni kalastajakylä Varanginvuonon etelärannalla. Kylä tunnetaan valtavista kuningasravuistaan sekä siitä, että kylän asukkailla on vahvasti suomalaiset juuret. Suomen Lapista muutti 1800-luvulla siirtolaisia kylään ja nykyasukkaat ovat pääasiassa näiden jälkeläisiä. Kylässä on noin 200 asukasta, joista suurin osa puhuu suomea. Aina 1960-luvulle asti Pykeija oli luonnon eristämä, kunnes sinne vihdoin tehtiin tie.

Pykeijan kuningasravut ovat puolestaan alun perin kotoisin Neuvostoliitosta ja niitä siirrettiin 1960-luvulla Tyynestä valtamerestä pohjoiseen Barentsinmereen, josta ne levisivät pitkin Norjan rannikkoa. Ravut kasvavat parhaimmillaan yli kymmenkiloisiksi ja turisteilla on mahdollisuus osallistua kuningasrapusafarille. Herkkua pääsee maistamaan myös Pykeijan kahvilassa.

Pimeä ja hurja Nervei toimi valokuvanäyttelyn innoittajana

Finmarkissa sijaitsee myös pieni kylä nimeltä Nervei. Kylään ei satunnaisia matkailijoita eksy, sillä se on kokonaan meren ympäröimä eikä sinne kulje yhtäkään tietä. Talvella 2015 ranskalainen taiteilija Lorenzö päätti muuttaa kolmeksi kuukaudeksi Nerveihin ja tästä tuloksena syntyi monitaiteellinen projekti Way North.

Ajatus taideteoksesta sai alkunsa, kun Lorenzö osui matkoillaan Finnmarkiin ja kuuli ensimmäisen kerran Nerveistä tavattuaan Oslosta kotoisin olevan graafikon, joka oli muuttanut Nerveihin. Luonnon eristämässä kylässä aivan tavalliset askareetkin vaativat erityisjärjestelyjä ja kauppareissu voi osoittautua hengenvaaralliseksi, mutta graafikkoa kiehtoi paikassa se, että siellä hänen mukaansa tuntee todella elävänsä. Muutaman vuoden ajatusta kypsyteltyään Lorenzö päätti, että myös hän haluaa kokea tämän karun elämän ja suuntasi kohti pimeää kylää.

Vuonna 2015 talvi oli sääolosuhteiltaan haastava ja lumimyrskyjä riitti. Tuulet piiskasivat kylää, toisinaan jopa sellaisella voimakkuudella että ulkona hengittäminen oli hankalaa. Myrskyjen myötä kylästä katkesivat sähköt useita kertoja talven aikana. Ilman sähköä alue on täysin pimeä ja äänetön.