Sjundbyn linna on mainio päiväretkikohde keskiajasta kiinnostuneille

Siuntiossa sijaitseva Sjundbyn linna on aito keskiaikainen kivilinna, josta edelleen huokuu historiallinen arvokkuus. Sjundbyn historia tunnetaan jo 1400-luvulta saakka, mutta itse linnan rakennutti 1560-luvulla Kustaa Vaasan tallimestari Jakob Henrikinpoika. Linna on tiettävästi Suomen vanhin asuttu rakennus. Sjundbyn historiaan kuuluvat sotapäälliköt, Kaarina-kuningatar ja sotilassaappaissa kulkeva kummitus.

Sjundbyn kartanossa ovat viihtyneet aateliset, kuninkaalliset ja kummitukset

Sjundbyn linnassa on vuosisatojen aikana asuneet niin kuuluisat aatelissuvut kuin heidän kuninkaalliset vieraansakin. Linnassa on viettänyt runsaasti aikaa myös kuvataiteilija Helene Schjerfbeck, jonka serkut asuivat linnassa ja pääsivät toimimaan malleina nuorelle Schjerfbeckille. Linnasta löytyy edelleen Kaarina Maununtyttären huone, jossa kuningatar majoittui 1500-luvulla vieraillessaan tyttärensä Sigridin luona. Huoneessa on somistettu silkkisohva, joka oli muinoin tanskalaisen kruununprinssin omaisuutta.

Kunnon linnaan liittyy toki aina myös kummitustarina. Keskiajalla linnan lähellä oli kappeli josta nykyään on jäljellä vain kivijalka. Paikalliset kertovat, että kappelin alueella kulkee mies pää kainalossa ja sotilassaappaat jalassa. Nykyäänkin linnan asukkaat kertovat kokeneensa merkillisiä asioita linnan sokkeloisissa portaikoissa. Linnassa on myös ritarisali, joka on edelleen ilman sähköä. Sali valaistaan kynttiläkruunulla.

Linnan kellari on suojellut ihmisiä ja arkistoja

Linnan alla sijaitsee koko linnan laajuinen kellari, jota on käytetty niin ruokavarastona, vankilana kuin turvapaikkanakin. Sodan aikana linnan kellariin paettiin pommituksia ja siellä säilytettiin Helsingin yliopiston arkistoja ja Kansallismuseon pukuvarastoa. Nykyään kellari toimii juhlatilana jota, vuokrataan ulkopuolisille. Siellä on pidetty ainakin keskiaikaisia illallisia ja yhdet häät.

Saman suvun omistuksessa jo melkein 300 vuotta

Sjundbyn linnan on omistanut jo lähes kolmensadan vuoden ajan Adlercreutzin suku, joka asettui linnaan vuonna 1698. Poikkeuksena omistajuuteen oli ainoastaan Porkkalan vuokra-aika. Porkkala vuokrattiin Neuvostoliitolle vuosina 1944 – 1956 ja tuolloin Sjundby oli neuvostosotilaiden käytössä. Jäänteenä tuolta ajalta vanhan kasarmin seinältä löytyvät edelleen venäjäksi kirjoitetut sotilaiden käytösohjeet. Neuvostoaikana linna oli huonossa hoidossa ja remontoitiin kokonaisuudessaan vuokra-ajan päätyttyä.

Linnan nykyinen emäntä Margareta Segersven kasvattaa ratsuhevosia ja isäntä Christer kunnostaa rakennusta entistä ehommaksi. Linnaan on mahdollista päästä tutustumaan SE-Actionin kautta, joka järjestää linnassa opastuskierroksia ja ruokailua suuremmille ryhmille. Ilman opastusta linnaa ei pääse tutkimaan kovin läheltä, sillä yksityisessä omistuksessa olevan linnan pihalla ei saa kulkea omin päin.

Herkkuja, melontaa ja suppailua

paikka, jossa voit juoda kupin kahvia
paikka, jossa voit juoda kupin kahvia

Sjundbyn linnan vanhassa viljamakasiinissa sijaitsee lisäksi kahvila, jossa voi piipahtaa esimerkiksi pyörä- tai moottoripyöräreissulla. Kahvila on sopivasti myös Siuntionjoen melontareitin varrella. Lisäksi Sjundbyssa valmistetaan neljättä kesää jäätelöä pienessä tehtaassa ja jäätelöä on saatavilla Hangosta Helsinkiin sekä tietenkin Sjundbyn kahvilasta. Kahvilan pitäjät Susse Ekström ja Jani Leino kertovat, että idea kahvilasta syntyi kun melojille tarvittiin taukopaikka ja kahvilaan piti tietenkin saada jäätelöä. Pariskunnan mielestä aivan looginen ratkaisu oli perustaa oma jäätelötehdas sitä tuottamaan. Jäätelöt tehdään aina kauden makuja mukaillen.

Siuntioon on Helsingistä noin puolen tunnin ajomatka ja alueella hurahtaa helposti kesäinen päivä. Linna lisäksi aikaa voi viettää Siuntionjoella meloen tai osallistua SUP-joogatunnille. Melontaan on tarjolla sekä yhden että kahden hengen kajakkeja. Mikäli haluaa meloa kahvilalle asti, matkaa kertyy seitsemän kilometriä ja aikaa kannattaa varata useampi tunti. Melonta sopii sekä aikuisille että lapsille. SUP-joogaa varten taas vaaditaan uimataito, sillä lajissa ei käytetä pelastusliivejä. Aiempaa kokemusta suppailusta tai joogasta ei kuitenkaan tarvita.

Lisäksi alueella sijaitsee useita ratsastustalleja sekä Siuntion kylpylä, joka sopii kohteeksi sekä perheille että aikuisporukoille.