Suuntaa Ahvenanmaalle - pääset kotimaassa ulkomaille

Ahvenanmaa on upea sekoitus tuttua ja uutta. Mantereelle tultaessa tuntuu aivan siltä, kuin aurinkokin paistaisi kirkkaammin ja suomenruotsalainen ystävällisyys ja vieraanvaraisuus täydentävät tunnelmaa. Purjeveneiden rivistö ulottuu kauas ulapalle ja meri on läsnä kaikkialla. Kauniit puutalot ja venevajat luovat kylämäistä tunnelmaa ja muistuttavat saaristoelämästä. Kesäaikaan ilmassa on taikaa, sillä yötön yö on täällä suomalaisellekin huikea kokemus.

Ahvenanmaan saaristoon kuuluu yhteensä noin 6 700 saarta, joista suurin osa on kuitenkin asumattomia kallioluotoja. Asutusta löytyy noin 60 saarelta ja pääsaarelta pääsee useimmille pienemmille saarille yhteyslautan avulla. Majoitusta Ahvenanmaalta löytyy joka lähtöön, aina leirintäalueista ja majataloista hienompiin hotelleihin.

Maarianhaminassa riittää kesäisin vilskettä

Monen Ahvenanmaalle matkailevan ykköskohde on pääkaupunki Maarianhamina, jossa asuukin noin puolet ahvenanmaalaisista eli 11 500 asukasta. Kesäaikaan Maarianhaminan ja myös pienempien kylien väkiluku kasvaa, kun paikalle saapuvat kesämökkiläiset ja turistit. Erityisesti pääkaupungissa viihtyvät myös risteilyturistit, jotka tosin jatkavat yleensä matkaa illan tullen. Tunnelma on silti aina leppoisan rauhallinen ja mukava. Ahvenanmaalla matkaillessa Maarianhamina on helppo tukikohta, josta on voi tehdä vaikkapa pyöräretkiä ympäristöön. Välimatkat ovat lyhyitä ja päivänkin retken aikana ehtii nähdä paljon erilaisia paikkoja.

Maarianhaminassa kuluu helposti useampi päivä purjevenesatamia ihastellen ja nauttien kaupungin ravintoloista ja tunnelmasta. Tai jos pelillisemmät aktiviteetit kiinnostavat, Maarianhaminassa voi kokeilla yllättävän hauskaa seikkailuminigolfia aivan kaupungin keskustassa. Verotussyistä moni suuntaan Maarianhaminassa myös kasinolle, mutta erityisesti kesällä tunnelmasta voi olla mukavampi nauttia muualla. Ainakin oma lempipelini ”21”on aina kätevästi saatavilla, joten Ahvenanmaalla on ihanaa vain istuskella rantakallioilla ja ihailla merta. Suosittelen ehdottomasti myös hyppäämistä pyörän selkään, jolloin voi suunnata tutkimaan jännittäviä viikinkihautoja, vanhojen linnojen raunioita tai pieniä saaristokyliä. Samalla näkee merkkejä historiasta sekä Ruotsin että Venäjän vallan ajalta. Ahvenanmaa on aina ollut tärkeä kauppapaikka sekä oleellinen myös puolustuksen kannalta.

Kulttuuriloma Ahvenanmaalla

Kulttuuriloma Ahvenanmaalla
Kulttuuriloma Ahvenanmaalla

Upeaa luontoa löytyy ympäri Ahvenanmaata, mutta kulttuuria kaipaavien kannattaa suunnata Maarianhaminaan tai Eckeröön. Maarianhaminassa kuuluisin museo on varmastikin laivamuseo Pommern. Museo sijaitsee vuonna 1903 rakennetun rahtipurjealuksen sisällä. Alus kelluu lähellä Maarianhaminan satamaa. Mikäli kaipaat enemmän tietoa Ahvenanmaalle tärkeästä merenkulusta ja merimiesten elämästä, voit jatkaa vierailua Pommernin lähellä sijaitsevaan Merenkulkumuseoon. Ahvenanmaan historiasta, alueen asutuksesta ja roolista itsehallintoalueena voi puolestaan oppia lisää Ahvenanmaan museossa.

Ahvenanmaalla riittää museoiden lisäksi runsaasti historiallisia nähtävyyksiä. Kuuluisin vierailukohde on 1300-luvulla rakennettu Kastelholmin linna. Linnan hallinnasta ovat kamppailleet ruotsalaiset ja tanskalaiset, mutta 1500-luvulla riitaa käytiin veljesten Juhana Herttuan ja Eerik XIV:n välillä Ruotsin kruunusta, ja linnakin joutui osaksi tätä riitaa. Juhana Herttua nimittäin asui linnassa 1550 – ja 1560-luvulla. Eerikin asumukseksi tuli puolestaan vuonna 1571 vankilana toiminut linnan tornihuone, jossa Juhana piti veljeään neljän kuukauden ajan. Vielä 1600-luvullakin linnassa riitti kuninkaallisia vieraita, sillä se oli hyvä tukikohta arvovaltaisille metsästysretkille. Nykyään linnassa on kylttejä, joista voi seurata linnan historiaa ja lukea tarinoita entisajan tavoista ja uskomuksista. Lapsilla on mahdollisuus kokeilla ylleen keskiaikaisia asuja ja askarrella itse ritarivarusteita.

Eckerössä kannattaa vierailla hiekkarannalla

Kun Maarianhaminasta jatkaa vielä noin 35 kilometriä luoteeseen, saapuu Suomen läntisimpään kuntaan eli Eckeröhön. Eckerö on kesäaikaan aivan upea kohde, erityisest paikallinen hiekkaranta Degersand houkuttelee nauttimaan kesäpäivästä. Eckerö on myös yksi Pohjoismaiden aurinkoisimmista paikoista, joten se on siinäkin mielessä hyvä Suomen hieman epävakaisissa kesäsäissä. Maarianhaminan lisäksi Eckerössä on tarjolla paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja jopa viisi leirintäaluetta.

Eckerössä ehdottomasti näkemisen arvoinen on puolestaan kuuluisan arkkitehti Engelin suunnittelema posti- ja tullitalo.

Bomarsundin rauniolinna on jännittävä vierailukohde

Vuonna 1832 rakennettu Bomarsundin linna oli aikanaan Ahvenanmaan suurin rakennus, mutta se tuhoutui Krimin sodassa eli ns. Oolannin sodassa vuonna 1853. Linnaa rakennettaessa Ahvenanmaa kuului Venäjään ja linnan avulla oli tarkoitus turvata Venäjän etuja Itämeren suuntaan. Bomarsundin linnoituksen tuhoutuminen merkitsee historiassa myös sitä aikaa, kun Ahvenanmaasta tehtiin demilitarisoitu alue. Se on säilynyt sellaisena aina tähän päivään asti.

Bomarsundin rauniolinna on jännittävä vierailukohde

Majakat ovat olennainen osa saariston viehätystä, eikä niitä puutu Ahvenanmaaltakaan. Saaren komein majakka on Sälskärin majakka, joka nousee 30 metrin korkeuteen. Majakka sijaitsee erillisellä saarellaan, pääsaaren luoteispuolella. Majakkaretki on elämys koko perheelle ja eniten siitä saa irti oppaan kanssa. Ruotsinkielisiä opastusretkiä vetää opas Bengt Häger, joka on itse elänyt lapsuutensa Sälskärin majakalla, sillä hänen isänsä toimi majakanvartijana 1940-luvulle asti. Tämän jälkeen majakkatoiminta lakkautettiin, mutta paikka on säilynyt suosittuna vierailukohteena.

Saaristossa viihtyy myös aktiivilomailija

Ahvenanmaa ei ole pelkkää historiaa, saaristolaiselämää ja kulttuuria, vaan tekemistä riittää energisemmällekin matkailijalle. Pyöräilyn lisäksi Ahvenanmaa on oiva paikka osallistua esimerkiksi purjehduskurssille. Aktiivilomailijalle paikka tarjoaa myös esimerkiksi upeat vaellusmaastot tai kalliokiipeilymahdollisuudet, joita löytyy erityisesti Ahvenanmaan pohjoisosasta Getasta, jossa komeat kalliot ovat muutenkin näkemisen arvoisia. Vaeltaa voi myös islanninhevosen selässä Eckerön alueella.

Ahvenanmaalla on myös loistavat mahdollisuudet harrastaa sekä golfia Kastelholmin linnan alueella. Viehättävästä ja historiallisesta ympäristöstä löytyy golf-kenttä, joka on erittäin tasokas ja samalla yksi Suomen suosituimmista.

Ahvenanmaa kiehtoo ympäri vuoden

Ahvenanmaa kiehtoo ympäri vuoden

Vaikka kesä on turistien ja monesti paikallisten suosikkivuodenaika Ahvenanmaalla, on myös muilla vuodenajoilla puolensa. Heti kesäkuun alussa ilma on vielä viileää, mutta toisaalta vierailija pääsee näkemään, kuinka unelias saaristo heräilee vähitellen kesään. Samalla välttyy suurimmilta turistimassoilta.

Syksyllä taas pääsee ihastelemaan ruskaa ja oikein ajoitetulla matkalla myös osallistumaan paikalliseen sadonkorjuujuhlaan eli skördefestiin, jossa näkyvät Ahvenanmaan talonpoikaisperinteet. Talvella saaristo hiljenee lähes täysin ja tässäkin on omanlaistaan taikaa. Paikalliset elävät vahvasti vuodenaikojen armoilla. Talvella Ahvenanmaalla pääsee kokeilemaan mm. retkiluistelua talvisissa saaristomaisemissa.