Viron Rummussa sijaitsee vedenalainen vankilamaailma

Tallinna ja monet muutkin virolaiset kaupungit ovat suomalaisille tuttuja matkakohteita, mutta harva tietää, mitä kaikkea jännittävää löytyy kaupunkien ulkopuolelta. Rummun louhos on yksi naapurimaan mielenkiintoisimmista ja kohteista. Se sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Tallinnasta, Vasalemman kunnassa ja saavutettavissa autolla tai bussilla.

Rummu karjäär on nykyään hylätty avolouhos ja sen paikalla on nyt poikkeuksellisen kirkasvetinen louhosjärvi, joka on saanut lempinimen vaaleansininen laguuni. Rummun louhos oli Neuvostoliiton vallan aikana viereisen Murrun vankilan vankien työmaa, josta louhittiin Vasalemman marmoria eli paikallista liuskekiveä. Louhos oli aikoinaan kauttaaltaan kuiva.

Pahamaineinen Murrun vankila suunniteltiin vankileiriksi

Murrun vankila otettiin käyttöön 1. tammikuuta vuonna 1938. Tuolloin kiviteollisuus oli lupaavassa kasvussa ja viereinen louhos pystyi työllistämään lähes 400 vankia. Murrun vankila muistutti enemmänkin leiriä kuin varsinaista nykyvankilaa, sillä mallia otettiin Neuvostoliiton aikakauden vankileireiltä ja vankilan muutamat pysyvät rakennukset tehtiin puusta. Myöhemmin Murru toimi osin avovankilana ja osa vangeista saattoi lähteä päiväsaikaan kouluun tai töihin muualle. Vuonna 1968 alueella avattiin ammattikoulu, jossa koulutettiin pääasiassa metallityöntekijöitä. Viro itsenäistyi vuonna 1991 ja samalla vankilan toiminta lakkautettiin. Myös louhostyöt päättyivät, sillä soran tuotannolle ei ollut enää samalla tavoin kysyntää ja lisäksi itsenäistymisen myötä tapahtuneet lakimuutokset vaikeuttivat vankien työllistämistä alueella.

Töiden loppuminen aiheutti veden nousemisen

Töiden loppuminen aiheutti veden nousemisen
Töiden loppuminen aiheutti veden nousemisen

Liuskekivilouhoksen työn katkeamisen myötä pohjavettä alkoi virrata louhokseen ja veden pinta nousi, peittäen alleen alueen rakennukset. Ainoastaan louhoksen eteläsivulla sijainneen pumppuaseman toimintaa jatkettiin ja kaivosalalle virtaavaa pohja- ja pintavettä pumpattiin usean kilometrin pituiseen ojaan, jonka tehtävänä oli johtaa vesi Rummun asuinkeskuksen keskellä sijainneeseen suureen lampeen. Lammen vettä hyödynnettiin mm. peltojen kastelussa. Pumppausteho oli kuitenkin teholtaan sellainen, että ainoastaan ulkovartiostoon johtava tiet ja vankilan alueella sijainneet työvyöhykkeen rakennukset säilyivät vedeltä. Tarina mukaan veden nousu muilla alueilla oli niin nopeaa, että se peitti alleen kaikki kaivoksen länsiosassa sijainneet  kaivinkoneet ja muut laitteet, jotka on kuitenkin myöhemmin nostettu ylös vedestä.

Kun Murrun vankilan uusi idänpuoleinen aita valmistui, pumpun toiminta lakkautettiin kokonaan ja vesi pääsi peittämään myös aiemmin kuivina säilyneet rakennukset ja teollisuusalueen. Niiden sijaan paikalta löytyy edelleen runsaasti uponneita rakennuksia, tiiliseiniä ja levän peittämiä piikkilankoja, jotka yhdessä muodostavat varsin omalaatuisen vedenalaisen museon.

Sukeltajien suosikkikohde

Rummun louhoksen vedenalaiset rakennukset kiinnostavat erityisesti sukeltajia ja Rummuun suuntaakin kesäkaudella runsaasti hylkysukeltajia. Virallinen sukelluskohde Rummu ei ole, mutta paikalliset sukelluskoulut tekevät sinne tilauksesta retkiä. Alueen sukelluskausi kestää toukokuusta syyskuuhun. Rummun raunioiden vieressä on myös pehmeähiekkainen ranta, joka houkuttelee kesäpäivän viettoon niitäkin, jotka eivät sukeltamisesta innostu. Rummu onkin erityisesti nuorison suosima rantakohde ja uimapaikka.

Vedenalaisten rakennusten ja louhosjärven lisäksi Rummussa kiinnostava nähtävyys on järven rannan vieressä sijaitseva korkea tuhkamäki. Mäki on rakentunut paikallisen liuskekiven, eli aiemmin mainitun Vasalemman marmorin louhimisen myötä. Korkeudeltaan mäki on noin 70 metriä ja sen materiaalina ovat lähinnä liuskekiven jäänteet. Mäen huipulla kasvaa jopa muutamia kasveja. Monet tyytyvät ihailemaan korkeaa mäkeä rannalta käsin, mutta myös sen huipulle kiipeäminen kannattaa. Tuhkamäen päältä näkee upeasti koko louhosjärven sekä ympäröivän luonnon. Lisäksi näkee kokonaisuudessaan entisen vankila-alueen, jota edelleen reunustavat piikkilanka-aidat ja vartiotornit. Kirkkaalla säällä mäen päältä näkyy meri, rannikko ja Paldiskin kaupunki.

Talvella Rummussa käy myös retkiluistelijoita, sillä kirkasvetisen järven jää on niin puhdasta, että sen läpi näkyy niin vankilan rauniot kuin kalojakin. Jää voi tosin olla melko heikkoa, joten turvallisuusvarusteet on ehdottoman tärkeää pakata mukaan.